Is it time to toss away those beauty products of yours?

Hii gorgeous readers,

How does your dressing table look like, sekarang ni? Messy tak? If messy, pernah terfikir tak yang some of the product you have, sepatutnya tak digunakan lagi?🤔

“Ehh.. tapi banyak lagi dalam botol nie, sayang la nak throw it away”😣

Uolls, tak kira la banyak mana yang tinggal, once it hits the used by date (tarikh luput) or it has been ages since it's first open (Period after Opening, POA), it is time to get rid of it. Expiry date and POA is two different things, ok you girls!?

Expiry date by F.Y.N Professional

Expiry date is the product “shelf life”. Basically, berapa lama produk tu boleh perform seperti yang diwar-warkan. Kalau dilabel product tertulis EXP:SEPT2020, the product can still be bought masa tahun 2020 dan masih boleh digunakan tanpa was-was pada Septemeber 2020 and not after.

Tapi, kalau uolls dah beli tahun 2018 nie dan dah buka untuk digunakan, your product might be stable and safe untuk satu jangka masa sahaja, and that is your period after opening (POA). Macam mana nak tahu kan? Easy, look for the sign below, it will note you to how long you can use the product for.  And if it there are none, check out our list.

Period after opening by F.Y.N Professional

Yes, I know, it can be difficult to throw out a bottle yang masih ada isinya tak kira la banyak atau sikit, tambah-tambah bila produk tu, produk yang mahal lagi branded. Tapi senang cerita, sanggup tak uolls sapu produk yang dah ada kuman or kulat membiak (ewwww… right? 😖)? Plus produk yang dah sampai POA, might already loss its powerful qualities and benefits.

So, if you are wondering when to ditch them off, here is a few that I had listed out for you girls:-

Skin Products

Makeup

Cleansers

Use within 1 year

Mascara

Use within 3 to 6 months

Toners

Use within 6 months to 1 year

Eyeliner

Use within 3 to 6 months

Exfoliants

Use within 1 year

Foundations

(Liquid, Stick or Powder)

Use within 6 months to 1 year

Serums

Use within 6 months to 1 year

Concealer

(Liquid, Stick or Powder)

Use within 6 months to 1 year

Moisturiser

(Body or Facial)

Use within 6 months to 1 year

Blush (Powder-based)

Use within 2 to 3 years

Lip Balm

Use within 1 year

Lipsticks / Lip glosses / Lip pencils

Use within 2 to 3 years

Credits to: https://www.bustle.com/

Better be safe than sorry. 😉 Cause at the end of the day, kita mestilah nak guna product yang bagus dan berkualiti kat kulit muka kita. So, if it look gunky, smells funky, it should be in your dustbin.