5 Sins You are Doing to Your Skin

5 Sins You are Doing Wrong to Your Skin by F.Y.N Professional

Hii uolls,

Oh my! 😱 Ramai gila girls asking around, kenapa dah follow step-by-step skincare routine pun, kulit muka still not at its best condition (sob… sob…) 😭 . Well, you might need to do some re-checking 🕵️‍♀️. Here is a list on what you could be doing wrong.

1- Over Exfoliating 💆‍♀️

Shocking, right? While, exfoliating memang membantu menyingkirkan sel kulit yang dah mati, menggalakkan new skin cell production dan memudahkan absorption of other skincare product, but overdoing it can cause your skin barrier to be broken. Kalau protective layer kulit muka kita dah rosak, dengan senangnya kulit kita terdedah dengan kotoran dan pancaran matahari – makin cepat la kedut-kedut dan masalah kulit yang lain timbul.

“Macam mana nak tau dah over exfoliate?” 😰

If you over exfoliate, selalunya boleh tengok melalui tiga tanda – kulit kering, kulit jadi gatal-gatal dan merah-merah. Kalau nampak this kind of reaction, take a chill pill dulu.

“So, berapa kali nak exfoliate?” 🤔

Jawapannya, bergantung kepada jenis kulit you guys.

    • Dry skin – 1 time/weekly
    • Sensitive skin – 1 time/weekly
    • Oily & Acne Prone skin – 2-3 times/weekly
    • Combination skin – 2-3 times/weekly
    • Normal skin – 2-3 times/weekly

2- Using dirty makeup applicator (brush, sponge, beauty blender & etc…)

This is a common mistake done by many. I hate to break it out to you, tapi rasanya all those nasty currently happening breakout tu mungkin sebab you all keep on applying makeup guna applicators yang tak dibersihkan berbulan-bulan (ewww…) 🤢. No ladies, please don’t! Sekerap mana kita basuh muka (hopefully) 😅, sekerap tu jugak la kita kena basuh those applicators. It’s simple, if you don’t clean up, bacteria will build up.

3- Pimples picking

Do not pop your pimples by F.Y.N Professional

Yes, picit jerawat - memang memuaskan. A lot of us know that we shouldn’t but keep doing it anyways (face palm) 🤦‍♀️ . All we could say, just stop. Nampak jerawat kat muka, tarik nafas dalam-dalam and just let it go 🤗. Kalau tangan uolls tu memang tak boleh duduk diam-diam, just go and get yourself an acne-patch. Ingat uolls, picking pimples, cause more damage on skin, more irritation and worse, scars.

4- Falling asleep with makeup on

It’s a piece of advice that we have heard somewhere over and over again. Tolong la jangan!

Skin under construction by F.Y.N Professional

At night, masa uolls tengah tidur tu, your body sebenarnya tengah dalam maintenance mood, repairing all itself from all the stress of the day. And tons of makeup on your skin isn’t the nice gesture they are looking forward to. Those makeup kalau tak dicuci akan buat liang pori kita tersumbat tau, making them more visible and kurangkan jumlah penghasilan natural skin collegen (sangat important if you nak terus kekal muda). Cerita senang, if you wanna look younger than your age, clear off all the makeup before you doze off.

5- Too much happening at night

Selalu dengarkan orang cakap, less is more. Bila malam uolls tak perlu apply semua serum and mask, all at once. Let you skin breath, you night routine should be simple. Cleanse, exfoliate (if need, ok?), apply on mask/serum, moisturise and a good night sleep.

“If the body don’t rest, the evening skincare can only go so far,” (Dr Tzu, NYC Dermatologist).

Previously we discuss on, 6 Tips for a Healthy Skin (Read Here).