3 Simple Steps Avoiding Allergic Reaction from New Products

3 Simple Steps Avoiding Allergic Reaction by F.Y.N Professional

Welcome lovelies 😍,

Pernah tak korang beli product skincare or cosmetic yang recommended dan terus pakai, and the next thing you know kulit jadi merah, sensitive, gatal-gatal, pedih and panas.😔 Yes, we have all been there, kan? Why really? Is your skin rejecting the product? Well the reality is, some product ada bahan-bahan kimia aktif yang tak sesuai untuk kulit kita.

“Tapi, bila saya guna produk X, jerawat naik banyak! Allergic reaction juga ker?”🤔

Not really. That might be, “skin purging”. “Skin purging” is actually an accelerated rate of exfoliation. Masa ni toksin dalam kulit dan pori-pori yang tersumbat dengan kotoran dibersihkan. Jadi, your face selalunya akan hadapi masalah jerawat, kadang-kadang lebih teruk dari sebelum penggunaan produk. Tapi jangan risau. This condition will go away anywhere from 2 weeks to 6 weeks. But, if it goes any longer, you might wanna get opinion from your skin specialist.

So today, we wanna share with you on how to avoid any possible allergic reaction from happening to you ever again bila cuba produk baru.

Always do patch test for new beauty products by F.Y.N Professional

Step 1: ALWAYS perform patch test!
Patch test is done dengan cuba produk baru di kawasan yang equally sensitive dengan kulit muka, supaya kulit muka kita bersih dari any allergic reaction. It is the best way to find out sama ada bahan dalam produk yang uolls nak cuba tu sesuai atau tak dengan kulit uolls. So here’s how to do it:-
  1. Apply a tiny amount of your newly bought product on the skin behind your ears or below around the jawline.
  2. Check for abnormal after effect after ⏱ 24 – 48 hours. Eg: Kulit jadi merah-merah (skin blotchiness), gatal-gatal (irritation) and/or burning sensation.
  3. To be safe and sure, repeat the steps before for at least a week. Supaya kita rasa betul-betul yakin. And if everything seems fine, enjoy your new product. 

Check your beauty product ingredients by F.Y.N Professional

Step 2: Check on the ingredients.🕵🏻‍♀️
We might not be aware that our skin and body are allergic to certain active ingredients. So we would suggest you to find product with less ingredients (or shorter ingredients list). Baru senang nak tau mana yang elok untuk kulit kita dan mana yang sebaliknya. Untuk dapatkan skincare yang betul sesuai, uolls terpaksalah buat a few trial-and-error. You’ll get there. All the best!! But please you girls, avoid using product with harmful ingredients. You can read more on this at our previous post – (click here). Refer to your skin expert untuk pendapat professional, ok?😉

 Do not use expired beauty products by F.Y.N Professional

Step 3: Expired product is a BIG NO NO!🙅🏻
Why risk your beautiful healthy skin dengan expired product. Expired product is a home to massive number of bacteria. It can cause more than an allergic reaction. You might just risk yourself to infection and dermatitis yang disebabkan oleh perubahan kimia dalam product ingredients.